Dania, Hornbaek

  • Lokalizacja: Dania, Hornbaek
  • Rok wykonania: 2006

Od strony ogrodu ogród zimowy wykonany jako łącznik pomiędzy dwoma budynkami. Starym i nowo dobudowanym. Powierzchnia 25m2. Ogród zimowy o konstrukcji z drewna sosnowego klejonego. Dwuspadowy dach. W obydwu ścianach są zamontowane drzwi dwuskrzydłowe. Malowanie na kolor RAL farbami Sikkensa.

Ogród zimowy jest pomieszczeniem z przeszklonym dachem pomiędzy dwoma budynkami, istniejącym i nowo dobudowanym. Właścicielka spędza w nim większość czasu przy olbrzymim stole z naturalnego drewna. Jasne pomieszczenie zachęca do przebywania w nim szczególnie w pochmurne i deszczowe dni.

Przeszklenie szkłem termoizolacyjnym dwuszybowym o współczynniku U=1,1, dolna szyba w dachu szkło bezpieczne klasy P2. Zewnętrzna powierzchnia dachu uszczelniona systemem profili aluminiowych Lara Clasic firmy Gutmann malowanymi na kolor RAL tak jak ściany.

Ogród stanowi łącznik, który jest nasłonecznieniem całego mieszkania w obydwu budynkach z przyjemnym kącikiem wypoczynkowym.

Końcowy efekt architektoniczny osiągnięto przy współpracy inwestora i jego architekta Pawła Bidermana a ze strony wykonawcy prace nadzorował technolog mgr. inż Tadeusz Idziak.